Wat heb je allemaal nodig? Behalve een gezonde hoeveelheid enthousiasme, een vliegtuig en een zender. Heb je nog een tal van zaken nodig. Zoals; een accu en oplader, een lipochecker, laad- en verloopkabels, een tas voor je zender, wat reparatiemiddelen (lijm, tape, backing soda).

Het is vervelend als je op net veld staat en je hebt net even dat ‘dingetje’ niet, waardoor je niet kunt gaan vliegen. Uiteraard wordt je even geholpen door een instructeur of clubgenoot. Je moet er wel zelf zorgen dat je jouw toestel en apparatuur op orde hebt. Alle instellingen en reparaties doe je het beste thuis zodat je zo weinig mogelijk op het veld hoeft te sleutelen.

Alles bij elkaar opgeteld is het een hele waslijst. Uitgangspunt bij de keuzes is: kwaliteit voor een redelijke prijs.
Voor het gemak hebben we alles op een rijtje gezet en waar je alles kunt bestellen.

Elektronica
-Lipolader, je kunt overwegen een dual poort lader te kopen. Hiermee kun je twee lipo’s tegelijk laden. Om te beginnen is een lader met 2x100watt en 220v aansluiting is ideaal. b.v deze Yellow RC duo charge 10A/100W v2 AC/DC.
-Lipochecker, hiermee kun je de spanning van de lipo meten, zowel het hele pakket als per cel. Dit is echt een must-have voor elke modelvlieger. Je moet kunnen meten of je lipo vol geladen is voordat je gaat vliegen, en hoeveel je hebt verbruikt na een vlucht. 8S lipo checker.
-Lipo buzzer, dit apparaatje kun je op je lipo aansluiten. Mocht je lipo leeg raken of defect gaan tijdens de vlucht dan gaat de buzzer af. Je weet dan dat je direct moet landen. Lipo buzzer.

Zender en ontvanger
-Dit vind ik het moeilijkst om advies over te geven.
In de loop der jaren heb ik nogal wat problemen gehad met diverse merken. Totdat ik het zat was en voor kwaliteit ging. April 2015 besloot ik over te stappen naar het merk Jeti, sindsdien heb ik geen enkel issue of storing gehad. Jeti is een high-end merk en heeft onlangs een budgetzender op de markt gebracht, de DS12.
Zelf heb ik voor mijn motor en zweefmodellen een Jeti DS16. Om les te geven en heli te vliegen heb ik een Spektrum DX6.
Het is dus mogelijk dat ik met gekoppelde Jeti of Spektrum zender vliegles geef. Dat maakt eigenlijk de keuze weer wat eenvoudiger. Wat ik wel adviseer is om een 8 kanaals zender te kopen (om een zwever met flaps en motor fijn in te kunnen regelen heb je 7 kanalen nodig).
Wil je niet al teveel geld uitgeven kies dan een Spektrum DX8. Heb je een wat ruimer budget of weet je zeker dat je de hobby lang wilt blijven doen, koop dan de Jeti DS12, met 7 kanaals ontvangers.

Vliegmodes, zelf vlieg ik mode2. Gelukkig is het met moderne zenders mogelijk om modes van leeraar en leerling zenders te mixen.
Het kan zijn dat je een instructeur treft die net weer een ander merk heeft, of juist wel weer mode gebonden wil/moet vliegen. Hij geeft jou een ander advies, overleg dus even van tevoren.

Kabels

 

Gereedschap

Lijm en tape

Tassen